Etusivu | Kennelesittely | Koirani | Kasvatit | Pentuja | Linkit | Blogi

Paimensukuisen lapinkoiran "rotumääritelmä"
 
Ulkomuodossa toivotaan kiinnitettävän huomiota erityisesti paimenkoiramaiseen yleisolemukseen ja sopusuhtaiseen, toiminnallisen näköiseen rakenteeseen. Paimensukuisen lapinkoiran tulisi olla ravaajarakenteinen, kestävä koiratyyppi. Sen tulisi olla selvästi korkeuttaan pitempi ja eturaajoistaan, kintereistään ja polvistaan hyvin kulmautunut. Välikämmenien tulisi olla viistot ja selkälinjan harmoninen. Häntä on tyypillisimmillään matalalle kiinnittynyt, levossa alhaalla oleva. Koiran liikkuessa tai innostuessa häntä nousee usein löysälle kaarelle. Pään muodossa ei ole yhtä ainoaa oikeaa. Kuitenkaan pää ei saisi olla liian pystykorvamainen tai esim. chow chown päätä muistuttava.

Koiran liikkeisiin toivotaan kiinnitettävän erityistä huomiota. Paimensukuisen lapinkoiran tulisi olla joustavasti liikkuva koira, jolla on maatavoittava askel.

Koiralla tulisi olla kokoonsa nähden riittävän voimakas luusto ja lihaksisto, jäntevä, ei kuitenkaan raskasrakenteinen. Paimensukuisen karvapeite on pohjoisen ilmastoon sopiva, tuuhea ja pitkä tai pitkähkö. Kaikki värit ja korvanasennot ovat sallittuja. Kannuksia voi esiintyä sekä yksin- että kaksinkertaisina.

Tärkeää on myös koiran käytös, jonka tulisi olla paimenkoiramaisen yhteistyöhaluinen ja ystävällinen. Etenkin nartuille tyypillistä nöyryyttä ei kuitenkaan pidetä arkuutena. Samoin työkoirille tyypillinen välinpitämättömyys muita kuin omistajaa kohtaan on erotettava epäluuloisuudesta.

Muokattu Katselmuksen tuomareille annetusta arvosteluohjeesta.