Etusivu | Kennelesittely | Koirani | Kasvatit | Pentuja | Linkit | Blogi» Pentutilanne
» Tulevia pentusuunnitelmia
» Pentujen kasvuympäristöstä
» Tietoa koirieni ruokinnasta
» Mitä pennun odotan pennunostajalta?
» Mitä kasvattajana sinulle annan?Pentutilanne

Ei pentuja tällä hetkellä.
Tulevia pentusuunnitelmia

Ks. Pentutilanne yllä.


Pentujen kasvuympäristö ennen muuttoa uuteen kotiin 

Pennut syntyvät työhuoneessani/makuuhuoneessa olevassa
maatalousvanerista tehdyssä pentulaatikossa. Ensimmäiset viikot pennut pysyvät siinä ihan hyvin. Muut koirat saavat tulla tutustumaan pentuihin, kun emo sallii sen. Ainoastaan läheiset ihmiset saavat tutustua pentuihin ensimmäisinä viikkoina. Pentuja käsitellään heti pienestä pitäen, silittelyä ja sylittelyä päivittäin pieninä annoksina. Pentulaatikkoajan emo viihtyy yleensä parhaiten pentujen lähellä ollen.

Pentujen kasvaessa ne pääsevät pois pentulaatikosta madalletun reunan kohdalta ja sitten taapertavat ympäri huonetta. Kun pennut oppivat kunnolla liikkumaan eikä pentulaatikko enää kiinnosta niin saavat vallata koko talon ainakin osan aikaa päivästä. Talon äänet tulevat pian tutuksi. Pian ne oppivat, että imuroidessa mennään sohvan alle karkuun, jääkaapin oven avaus tietää ruoka-aikaa ym. Ja että ruokakippo voi olla maailman paras päiväunipaikka! Muihin koiriin pennut ovat kontaktissa paljon ja oppivat sosiaalisen käytöksen alkeet mielestäni vallan loistavasti. 


Sään salliessa pentujen ulkoilu alkaa noin kolmen viikon iässä. Pennuille etupihan kuisti on ollut mieluinen paikka. Kuistin alle saattaa mennä nukkumaan viileään varjoon ja kuistin päällä istuessa näkee kauas. Maata talon ympärillä on sellaiset puoli hehtaaria, josta muutama sata neliötä on varattu koirien aitaukseksi. Pennut saavat siis peuhata pihalla vapaasti ja turvallisesti, kaivavat hiekkakasoja, opettelevat kulkemaan metsikossa ja siinä samalla oppivat aika kivasti seuraamaan ihmistä pihan puolelta toiselle.

Ennen luovutusta pyrin totuttamaan pentuja autoiluun ja saatanpa käyttää niitä kyläilemässäkin tuttavieni luona. Ainakin eläinlääkärin luona käydään pentutarkastuksessa ja mikrosirut hakemassa. Laukausvarmoja pennuista todennäköisesti tulee, sillä puolen kilometrin päässä on armeijan ampumarata... Meän oma poika huolehtii osaltaan siitä, että pennut tottuvat lapsien metkuihin. 
Tietoa koirieni ruokinnasta

Tiesithän, että koiraa voi ruokkia muutenkin kuin nappuloita ja koiranmakkaraa syöttämällä? Eri ruokintamuotoja on monia ja jokaiselle löytyy omat kannattajansa. Päälinjoja on kolme: teollinen kuivarehu eli nappulat ja muu teollinen valmisruoka, kotiruoka tarkoittaen erilaisia puuroja ja lihaa (ei siis ihmisten ruoanjämiä!) ja yhä laajeneva ruokintamuoto eli raakaruokinta. Itse suosin viimeksimainittua.

Raakaruokinta noudattelee lihansyöjänisäkkäiden luonnollista ruokavaliota niin hyvin kuin me ihmiset vain voimme koiralle tarjota. Ruokinta koostuu pääosin raaoista lihaisista luista, sisäelimistä ja soseutetuista raaoista kasviksista. Kaikki siis ihan raakana ja pienestä pennusta pitäen!

Meillä pentujen ensi kosketus kiinteään ravintoon on raa'at broilerin siivet. Juu-u, ihan tosi! Pennut (eivätkä isotkaan koirat) saa raa'asta broilerista salmonellaa saatikka kuole raakoihin luihin. Tutustuin tähän ruokintamuotoon pari vuotta sitten ja sen jälkeen koirat ovat syöneet useamman satsin siipiä ja possua ihan raakana, sairastumatta ja kuolematta! Pennut tietävät luonnostaan, että siivet ovat syötävää ja meno on sen mukaista. Siipi suussa juostaan ympäriinsä ja niistä kisataan kovasti. Vedetään kuin terrierit tennissukkaa ja maiskutellaan suurella hartaudella. Alkuun luita ei pienillä hampailla pysty syömään, mutta apuun tulee vanha ja tehokas monitoimikoneen lihamylly. Sillä luut saa muussattua lihan joukkoon ja näin liha-luusuhde pysyy oikeana.

Kun siipiin on totuttu, aletaan maistella muutakin, lihaa, sisäelimiä ja niitä kasviksiakin. Kasvikset tulee antaa soseutettuna, jotta koira saa niistä irti vitamiineja solurakenteen rikkouduttua. Vihreät kasvikset ovat soseen perusta ja siihen lisäksi milloin mitäkin. Sipuli, peruna ja tomaatti (ja muut tomaatinsukuiset kasvit) ovat välteltävien listalla. Saa antaa, mutta ei valtavia annoksia.

Tämä ruokintamuoto tuntee nimen BARF (bones and raw food). Netistä löytyy tietoa valtavasti!
Mitä pennun odotan pennunostajalta?

Että otat vastaan pennun sellaisena kuin se on. En voi antaa takuita, millainen koirasta isona tulee! Haluan, että otat pennun itsellesi kaveriksi. Pihan koristeeksi pentuja en myy, sillä mielestäni koira kuin koira tarvitsee seuraa ja sitä se saa olemassa kanssasi missä ikinä Sinä olet. Sisällä, mökillä, retkellä, marjassa, sienestämässä...

Odotan myös, että ymmärrät koiran olevan koira. Koira vaatii kuria ja rajojen asettamista, jotta siitä tulee tyytyväinen. Koira tarvitsee mielekästä tekemistä, metsissä kulkemista, treenaamista tai mitä ikinä haluat koiran kanssa touhutakin, kunhan touhuat jotain!

Pyrin valitsemaan jokaiselle pennunostajalle sopivimman pennun luonteen perusteella (sen mitä nyt luonteesta voi nähdä pennun ollessa n. neljän-viiden viikon ikäinen) sen mukaan mitä tulevat omistajat pennuista etsivät. Kokematon ihminen ei saa sitä kaikkein dominoivinta pentua, koska en halua omistajan joutuvan vaikeuksiin koiransa kanssa. Tämän vuoksi on tärkeää, että kerrot koirakokemuksestasi tarkasti. Samoin on tärkeää kertoa tarkasti millaisen koiran haluaisit saada. Mitään takeita en tosin voi antaa sille, että valittu pentu olisi aikuisena halutunlainen, Sinulla on luovutuksen jälkeen vastuu siitä millaisen koiran itsellesi teet, mutta pyrin antamaan parhaan mahdollisen lähtökohdan Sinun ja pentusi tulevalle suhteelle.
Mitä kasvattajana sinulle annan?

Pennun. Rekisteröitynä, mikrosirutettuna, madotettuna, elämiseen totutettuna. Kattavat kirjalliset ohjeet ruokinnasta, hoitotoimenpiteistä jne. Pyrin lähettämään ohjeen sähköpostissa hyvissä ajoin ennen pentujen luovutusta, jotta kerkeät tutustua siihen etukäteen ja pystymme keskustelemaan mahdollisista kysymyksiä herättäneistä asioista. Ohjeen lähetän etukäteen sen takia, että et Sie kuitenkaan malta lukea mitään ohjeita sitten kun pentu on talossa... ;D

Tukeni kaikissa asioissa. Yritän auttaa koulutusongelmissa kykyni mukaan, kuuntelen mielelläni kertomuksia kasvattini elämästä, käyn katsomassa sitä jos satun joskus uuden kodin lähelle tulemaan. Olen kiinnostunut kasvatistani sen jälkeenkin, kun se lähtee uuteen kotiinsa. Toivon kovasti, että kasvattini omistajat hyväksyvät tämän kiinnostuksen.